06-08-17

Justin Gatlin terug wereldkampioen 100 m spurt!

gatlin bolt.jpgOp 5 augustus behaalde Justin Gatlin tot ieders verbazing en ook de zijne - denk ik- de wereldtitel op de 100 m spurt in Londen. Justin is intussen 35 jaar en veroverde al de wereldtitel in 2005 en was Olympisch kampioen in 2004. 

In december 2003 schreven wij over Justin in onze derde nieuwsbrief reeds het volgende naar aanleiding van een artikel over Rilatine en sport:

Dit jaar nog kreeg de atleet Justin Gatlin een vermindering van zijn schorsing bij de IAAF (internationale atletiek federatie) omdat hij als junior bij en dopingcontrole onmiddellijk toegaf dat hij medicatie nam wegens ADHD en dit reeds van zijn 9 jaar. Gatlin wachtte de uitspraak van het internationale comité niet af en besloot zelf aan geen internationale competities nog deel te nemen. Uiteindelijk kreeg hij twee jaar schorsing maar na één jaar mocht hij terug deelnemen. De raad voegde wel toe dat ADHD geen reden is om deze positieve test te negeren. Bij een tweede positieve test zou hij toch levenslange schorsing riskeren.We contacteerden verder Dr. Hans Cooman (team medisch verantwoord sporten) van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en hij verwees ons naar onderstaande website. Wie meer info wenst kan terecht op www.dopinglijn.be

Een jaar later mochten wij schrijven : 

Herinner je nog de atleet Justin Gatlin uit de derde nieuwsbrief, toen het ging over sport en medicatie. Wel deze atleet werd olympisch kampioen spurt op de 100 m in Athene op de leeftijd van 22 jaar.Nu hopen dat hij geen positief plasje afleverde.

Niet dus: 

In 2006 kreeg hij in eerste instantie een schorsing van 8 jaar wegens doping die uiteindelijk teruggebracht werd tot 4 jaar. Voor de meeste atleten is de carrière dan over maar niet voor Gatlin dus. De vraag is of hij na zijn dopingschorsing uiteindelijk niet verder profiteert van zijn eerdere doping omdat hij juist al zijn lichaamsgrenzen verlegde. Dit verklaart de woede van het Britse publiek tijdens de wereldkampioenschappen van bij zijn intrede in het stadium. 

Jan 

16:07 Gepost door aan(ge)dacht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.