02-12-14

Hinderkoppen 2

hinderkoppen 2.png

 

 

 

2e studiedag: Hinderkoppen             6  maart 2015 

Op vrijdag  6 maart 2015 organiseren de Universiteit Antwerpen en vzw CeBCO de tweede studiedag Hinderkoppen.  Ook deze keer is het brede thema: hindernissen bij het leren overwinnen, in de hoofden van de leerlingen die het daarmee moeilijk hebben, maar ook in de hoofden van de leerkrachten. We kijken daarbij zowel naar het kind als naar de leeromgeving.

Deze studiedag speelt in op een nascholingsbehoefte i.v.m. de nakende invoering van het M-decreet. Leerkrachten versterken in het omgaan met heel verschillende leerlingen. In de voormiddag zijn er plenaire lezingen over die “mind-sets” die dit proces kunnen bevorderen dan wel hinderen, alsook een poging om het zo belangrijke vakoverschrijdende “leren leren”, wat attractiever te maken...

Wij willen op deze dag ook Prof. Reuven Feuerstein herdenken die op 29 april 2014 overleed. Voor velen betekende de figuur van Feuerstein een inspiratiebron. Hij was een pionier op velerlei gebieden: zowel zijn centrale stelling van leerbaarheid (modificeerbaarheid) van iedereen, ongeacht de barrières, als wat betreft de inclusieve leeromgeving. En hij ontwikkelde ook handvatten om dit waar te maken (bv. Instrumenteel Verrijkingsprogramma, gemedieerde leerervaring, dynamisch leeronderzoek). De afgelopen jaren zijn er in Vlaanderen tal van initiatieven geweest die het gedachtengoed van Feuerstein in de praktijk hebben gebracht. Vandaar dat we ook enkele buitenlandse gastsprekers hebben uitgenodigd, alsook een open forum organiseren waar mensen hun initiatieven kunnen voorstellen.

Locatie:

Universiteit Antwerpen

Hof Van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

 

Programma

09:00               Inleiding, verwelkoming

09:15               Neuroplasticiteit en mindsets bij het leren: hindernissen of faciliteren.  Els Dammekens, neuro-logopediste, coördinator Breinset, lid van de Werkgroep VLOR Neurowetenschappen in Onderwijs

10:15               Leren leren: een vervelend vak of een belangrijk onderwijsdoel. Sabrina Van de Velde, Universiteit Gent

10:45               pauze

11:10               Mediated-learning based intensive language and cognitive therapy. Krisztina Bohacs, Mediated Learning Centre, Budapest

12:00               Feuerstein’s intellectuele erfenis: een eerbetoon en een uitdaging.  Jo Lebeer, Universiteit Antwerpen,  & Katinka Hol, Feuerstein Centrum Nederland

 

12:30               Lunch + forum met posters, demonstratie van materialen, boeken, video’s…
Wat is er in Vlaanderen & Nederland ontwikkeld als initiatieven gebaseerd op of geïnspireerd door Feuerstein?

14:00               Workshops

1.    Leren is eigen antwoorden geven. Leren is van andere kinderen leren. Peer mediation, Griet Slabbinck (begeleider 6de leerjaar) en Patricia Otte (kleuterbegeleider), het lerende duo (workshop in 2delen 14-17u)

2.    15 x PS - 15 mogelijkheden om  initiatief en probleemoplossing te stimuleren, Johan Warnez (Den Achtkanter, Kortrijk & Cebco)  (1,5 u)

3.    Handelingsgericht Dynamisch evalueren om leerpotentieel in kaart te brengen. Jo Lebeer (arts  & docent Universiteit Antwerpen, INCENA Inclusion & Enablement) (1,5 u)

4.    Mat.Ander, materiaal anders benutten. Jannes Baert (psycholoog Centrum Ambulante Revalidatie Ter Kouter Deinze & praktijkassistent leer- en ontwikkelingsstoornissen Universiteit Gent)

5.    Metaforisch denken als middel om leren grijpbaar te maken, Jan Vanthomme (Logopedist, Centrum Ambulante Revalidatie Het Roer, Roeselare)  (1,5 u)

6.    Ik reken op (jouw) hulp (Nathalie Colpaert, ergotherapeute, Deinze) –(aanpak dyscalculie) (1,5 u)

7.    Cognitief-mediërend werken met kinderen met ontwikkelingsstoornissen.  Katinka Hol (Feuerstein Centrum Nederland) & Krisztina Bohacs (Mediated Learning Centre Budapest) (2x 1.5 u)

8.    Mindsets bij anders leren. Els Dammekens, logopediste, Breinset, Hasselt (1x 1,5u)

 

17:00     Einde, met een leerstimulerende verrassing gemaakt door de cliënten van Den Achtkanter…

 

Kostprijs 100 €. De tweede deelnemer van eenzelfde instelling krijgt 10% korting, de 3e 20%, de 4e 30% en vanaf de 5e halve prijs.

Inschrijving via : www.sclm.uantwerpen.be

 

 

                

 

 

21:12 Gepost door aan(ge)dacht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |