08-03-13

ADHD is niet alleen een probleem van de kindertijd!

ADHD, epidemologie, onderzoek, prevalentie, voorkomen Een studie in Rochester (Mayo kliniek) volgde 5718 kinderen geboren tussen 1976 en 1982. 7% van die kinderen had ADHD. Zij volgden die kinderen en deden een nieuw onderzoek toen de kinderen jongeren waren van 27 jaar. We moeten er bij vermelden dat de kinderen in die regio meestal tot de middenklasse en overwegend blank zijn! 
 
 Bijna één derde of 29% van de kinderen met ADHD voldoen nog aan de diagnose op volwassen leeftijd. In de groep van volwassenen met ADHD had 56.9% tenminste 1 bijkomende psychiatrische stoornis. Het gaat dan meestal om alcoholmisbruik (26%) anti-sociaal gedrag (17%) en ander middelenmisbruik (16%) angststoornis (14%) en depressie (13%).
 Bij de controle groep (zonder ADHD) hadden slechts 35% een psychische stoornis.  Dit toont aan dat ADHD in veel gevallen een chronische stoornis is. Van de kinderen die als kind de diagnose ADHD kregen hadden er op volwassen leeftijd 37,5% geen psychiatrische stoornis (zoals drug of alcoholmisbruik). En dit laatste cijfer moeten wij vooral goed onthouden.
Een grote groep kan dus met hun ADHD een vrij normaal leven leiden. 

12:09 Gepost door aan(ge)dacht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |