11-02-13

Opvoeden heeft zin !!!!!

moeder kind interactie.jpgVooruit daar gaan we weer. Het is weer de schuld van de mama's ... of  niet?  Lees verder en liefst tot het einde!
Volgens een Schots onderzoek daalt de kans dat je kind ADHD ontwikkelt wanneer je veel praat en bezig bent met je kind. De onderzoekers vonden een verband tussen een tekort aan communicatie tussen de moeder en baby en het risico op emotionele en gedragsproblemen zoals ADHD. Ze kwamen tot deze conclusie nadat ze honderden video's (180: 120 controlegroep en 60 kinderen met ontwikkelingsstoornissen) analyseerden van moeders in interactie met hun  12 maand oude baby. Het was een studie die terug ging in de tijd. Men had de dossiers van de kinderen bekeken toen ze 7 jaar waren en op die basis het onderscheid gemaakt tot de  controle groep en de kinderen die een stoornis vertoonden. 
Bij iedere vermindering van 5 klankuitingen per minuut steeg de kans dat het kind later ADHD vertoonde met 44%.
De onderzoekers onderstrepen dat dit niet betekent dat wanneer je niet tegen je baby praat hij of zij later psychologische of psychiatrische problemen zal vertonen. Integen deel deze gegevens moeten gezien worden als een kans. Het juist actief bezig zijn met je kind kan een beschermende factor zijn tegen het ontwikkelen van eventuele later problemen. Het is uiteraard wat simpel om te besluiten dat ADHD veroorzaakt wordt door te weinig bezig  te zijn met je kind op jonge leeftijd. Maar het illustreert wel dat enkel maar genen of een specifiek brein alleen niet verantwoordelijk zijn. Omgevingsfactoren zijn belangrijk en kunnen zowel positief als negatief inwerken op een eventuele voorbestemdheid voor ADHD.  De vaststelling dat men minder actief bezig is met de jonge baby is natuurlijk het gevolg van een wisselwerking. Sommige jonge kinderen, ik denk hierbij aan huilbaby's zorgen er wel voor dat de communicatie anders (lees:moeilijker) verloopt . Laten wij vooral onthouden dat actief communiceren met jonge kinderen is positief ! En dit is eigenlijk geen nieuws want een gezonde normale band met een baby brengt sowieso mooie contacten met zich mee. En dit is niet alleen het geval voor de mama's ook de papa's kunnen die rol op zich nemen. 

 

16:26 Gepost door aan(ge)dacht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.