11-02-11

Enkele berichtjes

 

ü  In de artsenkrant "De  specialisten"  van 30 november 2010 (nr 46),
  • lezen wij een rechtzetting van Novartis Pharma, de medische firma die Rilatine produceert. Daarin wordt gemeld dat bij ontwikkeling van de speekseltest de reacties op methylphenidaat (het werkzame bestanddeel van Rilatine en Concerta) werden getest. De producent van de speekseltest, Securetec, bevestigde dat de normale therapeutische dosissen niet tekenen bij de speekseltest. Zelfs wanneer iemand 40 pillen Rilatine van 10 mg na elkaar zou innemen zou dit nog niet positief tekenen op de speekseltest!
  •   IJzertekort heeft een negatieve invloed op bepaalde hersenstofjes zoals dopamine waardoor de berichtgeving in het brein niet goed verloopt. Dit kan leiden tot ADHD.  Een Franse studie vond een duidelijk tekort bij kinderen met ADHD (53) ten opzichte van een groep syndroomvrije leerlingen (27).Bij  84% van de kinderen met ADHD werd een ijzertekort gemeten tegenover slechts  18% bij de controle groep.  De conclusie was dat het toevoegen van extra ijzer in die gevallen een gunstige invloed kan hebben op het verminderen van ADHD verschijnselen.
  • We blijven bij de voeding. In het gezaghebbende tijdschrift The Lancet verscheen op 5 februari een artikel over de invloed van een dieet op ADHD. % Het is reeds langer bekend dat bij de oorzaken van ADHD er in 7% van de gevallen sprake is van allergie. Hoogleraar Jan Buitelaar deed onderzoek naar de invloed van een RED-dieet. Dit staat voor Restricted Elimination Diet. In gewone taal betekent dit dat kinderen met ADHD starten met een allergie vrij dieet gedurende vijf weken. Indien het gedrag verbetert, wordt er systematisch –op individuele basis- afzonderlijke voedingsmiddelen  toegevoegd. Zo kan men nagaan welke voedingsaspecten de ADHD veroorzaken. Bij 2/3 kinderen met ADHD zou dergelijk dieet een aanzienlijke vermindering van het ADHD gedrag veroorzaken. Ook kinderen die  opstandig gedrag vertonen zouden handelbaarder worden.  De psychiater stelt voor om bij iedere behandeling dit dieet standaard in te bouwen! Wordt verder gevolgd!!!!. 

21:26 Gepost door aan(ge)dacht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |