14-03-09

ADHD en slaapproblemen

 ADHD en SLAPEN §

ADHD van het impulsief-hyperactieve type of de gemengde vorm, gaat heel vaak gepaard met slaapproblemen.

De slaapproblemen komen bij sommige kinderen al voor juist na de geboorte: bij huibaby’s of baby’s die maar niet leerden doorslapen. Maar de meeste slaapproblemen samen met ADHD doen zich voor, vanaf 12 jaar. Net zoals ADHD niet verdwijnt rond de adolescentie, verdwijnt ADHD soms ook niet ’s nachts.!

Vroeger werden slaapstoornissen genoemd als kenmerk binnen het beeld van ADHD. Omdat er te weinig wetenschappelijk bewijs was liet men dit kenmerk vallen.

Volgens William Dodson [1] zou het criterium “slaapstoornis” in de diagnose voor volwassenen opgenomen worden in de DSM V in 2010! Nu worden de slaapproblemen ontzien of geassocieerd als een stoornis met een onduidelijke relatie tot ADHD. Slaapmoeilijkheden worden te vaak verkeerdelijk gelinkt aan de stimulerende medicatie voor ADHD!

Slaapproblemen bij ADHD behoren meestal tot de volgende 4  categorieën.

 1. Inslaapproblemen: Ongeveer ¾ van volwassenen met ADHD geven aan dat ze hun gedachten niet kunnen stoppen bij het slapen gaan. Velen beschrijven zichzelf als “nachtuilen” die een opstoot aan energie krijgen wanneer de zon ondergaat. Voorafgaand de puberteit hebben 10 tot 15 % van de kinderen problemen met inslapen. Dit is 2 x zowel als bij syndroomvrije kinderen. Met de leeftijd stijgt het aantal ADHD-ers met inslaapproblemen drastisch: aan 12,5 jaar ongeveer 50 % ; aan 30 jaar rapporteren meer dan 70 % van de ondervraagde ADHD-ers dat ze meer dan 1 uur “proberen” om in slaap te vallen.!
 2. Rusteloze slaap. Eens iemand met ADHD in slaap valt is zijn/haar slaap erg rusteloos. Ze draaien en keren. Ze worden van het geringste geluid wakker. Hun onrust is soms zo erg dat de partner kiest om in een afzonderlijk bed te slapen!
 3. Moeilijk ontwaken. Dr. Dodson meldt dat 80% van de volwassenen met ADHD in zijn praktijk verschillende malen wakker worden voor 4 uur in de morgen. ‘s Morgens zijn ze dan  zo moe dat ze de wekker niet horen. Ze zijn dan meestal niet uitgeslapen en humeurig. Vaak zeggen ze pas wakker te zijn tegen de middag!
 4. Indringende slaap. Zo lang een ADHD-volwassene gericht is, aandacht geeft of gemotiveerd is zijn er geen symptomen van slaapstoornissen. (hyperfocussen). Maar wanneer men de interesse voor de activiteit verliest zoeken de hersenen nieuwe interesses. Wordt de aandacht niet aangescherpt dan ontstaat een plotselinge slaperigheid zelf soms zo erg dat iemand in slaap valt. Dr. Maria Sigurdson vond bij EEG onderzoek dat er op dat moment “theta-golven” indringen tussen de alfa en beta aandachtsgolven. Het indringen van de thetagolven zien we bij de leerling die plots van zijn stoel valt. Dit verschijnsel zou levenslang blijven en kan zich dus ook voordoen bij het autorijden op een lange  - saaie – autosnelweg!


 

Tenslotte enkele tips van Dr. Dodson.

DOEN

NIET DOEN

¬            Drink een glas warme melk

¬            Alcohol drinken voor het slapen gaan

¬            Drink kamille thee

¬            Cafeïne houdende dranken of versnaperingen tot zich nemen (zoals koffie, chocolade...) minder dan 4 uur voor het slapen.

¬            Neem een warme douche of bad voor het slapen

¬            Neem een grote maaltijd voor het slapen. De maag heeft 4 uur nodig om dit te verteren.

¬            Neem een kleine snack

¬            Medicatie nemen voor het slapen gaan.

¬            Zoek hulp wanner je last hebt van het RLS syndroom (rusteloos gevoel in de benen)

 

 

 wake%20up%20call

WAT TE DOEN BIJ SLAAPPROBLEMEN ???????§

In de overgrote meerderheid van de gevallen moet geen enkel onderzoek worden uitgevoerd. Een slaaponderzoek (registratie van de slaap) is enkel aangewezen in complexe gevallen.
Slaapstoornissen bij kinderen komen meestal spontaan in orde, zeker als de ouders er passend op reageren.

 • Een goede levenshygiëne is een eerste vereiste.
 • is inderdaad belangrijk dat de ouders erop toezien dat het kind op vaste uren gaat slapen,
 • en rustige omgeving,
 • en licht avondmaal.
 • verhaaltje voorlezen en een waaklampje in de kamer laten branden kunnen het inslapen bevorderen.
 • de leeftijd van ongeveer 4 jaar kan ook een middagdutje nuttig zijn.


Als het kind 's nachts wakker wordt:

 • moet u het geruststellen,
 • daarna moet u het terug in zijn bedje leggen.


In geval van een nachtmerrie:

 • Luister naar het kind en troost het.
 • kind zal terug inslapen zodra het gerustgesteld is.
 • er eventueel 's anderendaags over spreken opdat het kind zijn angst zou kunnen verwoorden en u er misschien de reden van geven.
 • Het kan ook dat de nachtmerries niet ernstig zijn en een noodzakelijke fase in de evolutie vormen.
 • Bedplassen kan erop wijzen dat het kind niet genoeg slaapt, bijv. als het geen middagdutje meer doet. Het kind moet dan 's avonds vroeger gaan slapen ofwel laat u het 's morgens wat langer slapen, als dat mogelijk is.

Wat mag men niet doen?

 • Geen enkel geneesmiddel kan slaapstoornissen genezen behalve in geval van een ziekte die door een arts werd gediagnosticeerd.
 • Een kind dat weent (pavor nocturnus) of 's nachts opstaat (slaapwandelen) niet volledig wekken. Het kind zou er nog meer verward door raken.
 • De slaap van de allerkleinsten moet worden gerespecteerd. Het is geen probleem als de zuigeling een fles of borstvoeding overslaat. Maar als het kind wakker wordt van de honger, moet u het eten geven.
 • Een middagdutje is belangrijk voor kleine kinderen, maar mag niet te lang duren of te laat in de namiddag plaatsvinden, want dan zou de nachtelijke slaap eronder kunnen lijden.
 • Denk niet dat het kind beter zal slapen als u het later te slapen legt. Integendeel, het zal slaap te kort hebben en zou 's morgens vroeger kunnen ontwaken.
 • Laat het kind 's avonds geen spel spelen dat het agiteert of zenuwachtig maakt.
 • U mag ook niet de slechte gewoonte aankweken het kind te laten inslapen in uw armen of in uw bed. Als het dan 's nachts wakker wordt, zal het beseffen dat het alleen in de kamer ligt en beginnen wenen...

 http://www.teleac.nl/beterslapen/index.jsp?nr=574751

 

 § Gebaseerd op artikel uit ADDitude 2005

[1] Dr. Dodson is psychiater in Denver, Colorado (V.S.). Hij is gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen met ADHD. Verder doet hij onderzoek naar slaapstoornissen.

§ overgenomen uit slaapstoornissen bij kinderen www.gezondheid.be

18:57 Gepost door aan(ge)dacht in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderen, adhd, slaapstoornissen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.